pirmdiena, 2016. gada 28. marts

Camino de Santiago. PRAKTISKA RAKSTURA PĀRDOMAS UN IETEIKUMI

  • Telts. Ja vien neesat super ekstravertas personības, noteikti dzīvojiet teltī! Citus piligrimus uz ceļa vienalga iepazīsiet, ja būs šāda vēlme, bet jums būs visas iespējas tikt pie klusiem un mierīgiem vakariem pie dabas, kad vien vēlēsieties. Nespēju iedomāties, ka būtu varējusi noiet Camino, ja visas naktis pavadītu hosteļos. Iepriekš lasīju daudzus ieteikumus – neņemiet telti uz Camino, tas nav nepieciešams, turklāt kempingošana Spānijā ir aizliegta. Ne mirkli nenožēloju to, ka līdzi stiepu 2,5 kg telts. Jā, vēlētos vieglāku telti, tas gan. Bet lai es atteiktos no telts - nu nē! Telts dod brīvību! Jā, rēķinieties ar to, ka piemērotu telts vietu atrast nebūs viegli, ir daudz privātu teritoriju un žogu, maz koku telts maskēšanai, bieži nāksies gulēt uz grumbuļainas, akmeņainas un cietas virsmas. Bet tas ir tā vērts. Brīvība un miers, ko dod telts, ir neatsverami. Lai gan telts vietu atrast nebija viegli, tas vienmēr izdevās.
  • Neesiet iedomīgi un nepārrēķiniet savus spēkus. Mēs no sākuma arī bravūrīgi domājām, ka oficiālajā plānā katrai dienai paredzētie ~ 20 km tāds sīkums vien ir, bet mēs katru dienu noiesim vismaz 30 km. Kādas muļķības! Karstums dara savu, un drīz vien, kaut arī kājas vēl spētu iet un iet, tev pašam vairs nav enerģijas. Jā, bija diena, kad pieveicām ~ 50 km, bet vidēji tā arī turējāmies pie ~ 20 km dienā. Lai nu kā, visu distanci pieveicām 33 dienās, bet pēc oficiālā plāna tam bija paredzētas 38 dienas. Piecas dienas ietaupījām, bet ne tuvu tik daudz, kā ar sākotnējo bravūru bijām plānojuši.
  • Ūdens. Kad vien ir pieejama dzeramā ūdens strūklaka, papildiniet savus krājumus. Nesatraucieties par somas svaru, ūdens ir daudz svarīgāks. Iepriekš biju pļāpājusi ar cilvēkiem, kas teicās gājuši Camino vien ar 0,5 l ūdens pudeli dienā. Neiespējami. Pat 2 l ūdens pudeles dažkārt lika dzīvot mazliet taupīgi ar dzeršanu. 
  • Sardīnes. Kādā hostelī satikām divus kolorītus "American brothers" vecumā krietni pāri pusmūžam. Viņu ieteikums Nr.1 - ēst sardīnes, tunci u.c. zivis, lai dabūtu proteīnus, kas pie lielas fiziskās slodzes ir ļoti būtiski. Galvenokārt - SARDĪNES! Šī ieteikuma dēļ vēl ilgi viņus saucām par "sardine brothers". Bet ziniet, vienā dienā joka pēc izdomājām pamēģināt šo ieteikumu un pēc tam pie tā cītīgi turējāmies. Nudien, varēja just, ka ir spēks kaulos un enerģija iešanai. Pilnīgi cita sajūta! Klausiet "sardine brothers" un savā Camino ēdienkartē iekļaujiet sardīņu vai tunča konservus, ko viegli atrast pat vismazākajās bodītēs!
  • Staipieties un vingrojiet. Izkustiniet un izstaipiet visas ķermeņa maliņas gan no rītiem, gan vakaros, gan atpūtas pauzēs.
  • Rēķinieties, ka miegs paņems daudz laika. Pat ja to nevar just, ķermenis karstajā saulē nogurst un pat pēc 10 h miega dažkārt joprojām jūties neatpūties.
  • Neaizmirstiet, ka svētdienās praktiski neviens veikals nestrādā, pārtiku svētdienai iepērciet jau sestdienā!
  • Siestas. Rēķinieties, ka labāk vienmēr turēt kādas pārtikas rezerves gadījumiem, kad ir siesta un visi veikali slēgti, bet līdz nākamajam ciemam vēl ejams labs gabals.
  • Lielākā daļa spāņu angliski nerunā, tas tiesa. Bet saprasties vienmēr izdodas, tāpēc par spāņu valodas nezināšanu nevajag satraukties. Pieveicu visu Camino zinot vien „hola!” un „gracias!”.
  • Pierakstiet pa dienu piedzīvoto! Pašiem pēc tam būs interesanti pārlasīt, jo jau pēc mēneša daudz kas būs piemirsies.
  • Septembris noteikti ir labākais laiks Camino - dienas vēl ir siltas (bieži pat joprojām nežēlīgi karstas), bet naktis vēl nav neizturami aukstas (ar atsevišķiem izņēmumiem). Turklāt uz ceļa vairs nevalda briesmīga burzma.
  • Tie, kurus biedē lieli cilvēku pūļi - nesatraucieties, nu nav jau tik traki. No rītiem paguliet ilgāk, kamēr pārējie jau dodas gaitās, bet naktis pavadiet teltī!
  • Nav nepieciešams apkrauties ar ceļvežiem! Informācijas minimums, ar kuru absolūti mierīgi var izdzīvot, ir pieejams piligrimu ofisā izsniegtajā ceļa plānā.
  • Atstājiet mājās wifi ierīces, izbaudiet ceļu un nezināmo!
  • Nešmaucieties ar transporta līdzekļu lietošanu! Gandarījums par katra ceļa milimetra  pieveikšanu ar savām kājām ir tā vērts!
  • Ir forši, ja ir ceļabiedrs. Protams, šādi varbūt mazāk komunicēsiet ar apkārtējiem, bet jutīsieties drošāk attiecībā uz kempingošanu, un būs gan morāls, gan fizisks atbalsts. Droši vien gadīsies dienas, kad gribēsies ceļabiedru pasūtīt pāris mājas tālāk, bet tas ir pārejoši.
  • Brīžos, kad viss apnicis, paturiet prātā, ka atgriežoties ikdienas rutīnā, jūs pat uz šīm nogurdinošajām Camino dienām skatīsieties ar lielām ilgām un atcerēsieties ar pozitīvām emocijām.
  • Šis ir lielisks maršruts, lai iepazītu Spānijas dabas, arhitektūras un kultūras daudzveidību. Dabas mīļiem gan jārēķinās, ka bieži nākas soļot gar šosejām vai cauri ciematiem.  
  • Vai ir iespējams apmaldīties? Ja vien turiet acis vaļā - nē. Nu varbūt šur un tur pastāv iespējas noklīst no takas, bet jūs to noteikti ātri vien sapratīsiet, tāpēc kārtīgi apmaldīties nav iespējams.  
  • Kā mērķi uzstādiet Finisterre! Okeāna sasniegšana ir tā vērta!!!
  • Esiet atvērti un ļaujieties notiekošajam! Viss vienmēr nokārtojas un notiek tieši tā, kā tam jābūt! 

Ja es zinātu, kā ir būt uz Camino, vai es tajā dotos? JĀ, JĀ un vēlreiz JĀ!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru